Quan algú hereta un o diversos béns immobles, sigui com a hereu, sigui com a legatari, en l’escriptura d’acceptació de l’herència o llegat hem de fer constar el seu valor. Aquest és un aspecte important a tenir en compte quan acceptem una herència, ja que el valor que assignem tindrà importants conseqüències en la tributació.
Què diu la norma legal?
De conformitat amb la llei 29/1987 de l’Impost sobre Successions i Donacions (ISD), el valor que hem de fixar és el valor de mercat. Però un particular que hereta un bé no sempre coneix el mercat immobiliari. Bé, en qualsevol cas, sí que hi ha alguna cosa que hem de tenir en compte. Si no volem que la nostra liquidació de l’impost de successions sigui objecte de comprovació prioritària per part de l’administració tributària competent, el valor mínim que hem de fixar és igual al valor cadastral multiplicat per un coeficient que depèn del municipi on radiqui l’immoble. Aquest coeficient el podem consultar a les webs de cada Comunitat Autònoma i es modifica cada any, de manera que haurem de consultar la de l’any en què va esdevenir la defunció del causant. Finalment, al resultat que ens doni li apliquem un coeficient 0,80 i tindrem el valor mínim a fixar. El valor de mercat gairebé sempre serà superior al valor mínim que hem calculat de la manera assenyalada. Però en el cas que el valor de mercat encara fos inferior, podrem assenyalar aquest com a valor de l’immoble, sempre sabent que la nostra valoració serà probablement objecte de revisió, de manera que en un procediment de comprovació posterior iniciat per l’Administració tributària haurem d’aportar proves que motivin el valor que hem assignat a l’immoble.
Bé, ja tenim el valor mínim de l’immoble a efectes de comprovació prioritària per part de l’Administració tributària. És aquest el valor que hem de reflectir en l’escriptura? No necessàriament. Insistim, la llei demana que el valor
que s’ha de fer constar és el de mercat. Aquest valor mínim ens serveix per a saber que l’Administració tributària no considerarà com a prioritària la seva comprovació.
Sobre el valor que fixem es calcularà la quota a pagar de l’impost sobre successions, juntament amb els altres béns que hàgim pogut heretar. Des
d’aquesta perspectiva, un pot pensar que quant menys valor donem a l’immoble, millor, ja que menys impost sobre successions pagarem.
Certament, això és així, però cal pensar una mica en l’ús futur que volem donar l’immoble, perquè si la nostra intenció és vendre l’immoble heretat el més aviat possible, pot succeir que s’acabi tributant molt més pel guany patrimonial generat amb la venda de l’immoble que el que s’ha estalviat per l’impost sobre successions. D’altra banda, segons quins immoble estiguis heretant i de qui l’estiguis heretant, un major valor de l’immoble no suposa un major cost de l’impost de successions, o, almenys, no un major cost significatiu.
Veiem, per tant, que la valoració d’un immoble heretat és complicada i, sobretot, que pot tenir implicacions fiscals futures que ens suposin un cost superior a l’esperat. Si té dubtes al respecte, el millor és que es posi en mans d’un professional.
Add a Comment